Arve Serigstad
[email protected]
At sild er en god kilde til flere viktige næringsstoffer hjelper selvsagt ikke dem som ikke liker sild. Arves enkle triks, i tillegg til gode krydderkombinasjoner og andre ingredienser, er at han kutter sildefiletene i mindre biter. Dette endrer hele smaksopplevelsen, og man får ikke de store og grove og dominerende sildebitene i munnen, noe som for mange oppleves for dominerende.
Hvis du gidder å kutte filetene i mindre biter, så skal du jammen se at du faktisk liker sild. Kanskje du til og med liker det veldig godt.
Karrisild
6 kryddersildfileter
1/2 eple
1/2 løk
2 ss dill
5 ss majones
7 ss creme fraiche
5 ts karripulver
¼ ts cayennepepper
1 ts sukker
Sildefiletene skjæres i små biter på ca. 5 x 5 mm.
Grovhakk løken og kutt eplet i små terninger (skrell det først).
Bland majones, creme fraiche og karripulver og vend det inn i sildebitene, epleterningene og løken. Ha det på noen tette glass og oppbevar kaldt.
Tips! Legg gjerne de ferdige epleterningene i kaldt vann med saften fra en halv sitron, la de ligge der i en times tid og sil dem før de vendes inn i resten av blandingen.
Tomatsild
6 kryddersildfileter
1/2 løk
2 ss finhakket dill
1/2 dl rapsolje
100 g tomatpure
2 1/2 dl sukker
1 dl vann
1 1/2 dl eplesidereddik
Pepper
Sildefiletene skjæres i små biter på ca. 5 x 5 mm.
Grovhakk løken og finhakk dill. Varm oljen, rør inn tomatpure og kok opp. Ta deretter kjelen av varmen og ha i sukkeret. Rør til det har smeltet og ha i vann og eddik. Smak til med pepper, vend inn sild, løk og dill.
Sildesalat
6 kryddersildfileter
Syltet rødløk
Små kokte poteter
Reddik skåret tynne på mandolin
Gressløkmajones
Sildefiletene skjæres i ønskede biter. Grovhakk løken og finhakk dill. Varm oljen, rør inn tomatpure og kok opp. Ta deretter kjelen av varmen og ha i sukkeret. Rør til det har smeltet og ha i vann og eddik. Smak til med pepper, vend inn sild, løk og dill.
Gressløkolje
1 potte gressløk evt 3 poser
½ l rapsolje
Kjør urter og olje i en blender i 1 minutt. Ha alt i en kjele og varm opp under omrøring til det skiller seg. Helles gjennom et rent kjøkkenhåndkle spent over en bolle/gryte. La det renne godt av seg og la oljen som er silt igjennom kjøkkenhåndkledet romtempereres. Ta ut ingrediensene til majonesen og la dem også bli romtemperert før du lager majones der du bruker gressløkoljen i stedet for andre oljer du bruker når majones lages.
Gressløkmajones
1 eggeplomme
½ ts epelsidereddik
½ ts sitronsaft
1 ts sennep
Salt og pepper
Sitronsaft
5 dl gressløkolje
Bland eggeplomme, sennep, eddik og en halv teskje sitronsaft med en visp i en romslig bolle.
Spe deretter forsiktig med en syltynn stråle gressløkolje mens du visper ivrig. Det er viktig å være forsiktig med oljemengden i begynnelsen, til du ser at blandingen tykner. Spe til du er fornøyd med tykkelsen og bland gjerne inn litt mer sitronsaft for balanse og litt salt og pepper for smak.
Jeg liker ørlite cayennepepper også i majonesen, men vær forsiktig. Cayennepepper er hot!