Siste

Nå liker jeg også sild!

Dette er det flere som har sagt etter å ha smakt Arves karrisild, dillsild og tomat­sild. I forkant av juletiden de siste årene har Arve Serigstad laget sildevarianter som har fått folk som ikke trodde de likte det til å bli begeistret.
Denne artikkelen er krysspublisert til bydelsaviser.no

Arve Serigstad
[email protected]

At sild er en god kilde til flere viktige næringsstoffer hjelper selvsagt ikke dem som ikke liker sild. Arves enkle triks, i tillegg til gode krydderkombinasjoner og andre ingredienser, er at han kutter sildefiletene i mindre biter. Dette endrer hele smaksopplevelsen, og man får ikke de store og grove og dominerende sildebitene i munnen, noe som for mange oppleves for dominerende.

Hvis du gidder å kutte filetene i mindre biter, så skal du jammen se at du faktisk liker sild. Kanskje du til og med liker det veldig godt.

Karrisild

6 kryddersildfileter

1/2 eple

1/2 løk

2 ss dill

5 ss majones

7 ss creme fraiche

5 ts karripulver

¼ ts cayennepepper

1 ts sukker

Sildefiletene skjæres i små biter på ca. 5 x 5 mm.

Grovhakk løken og kutt eplet i små terninger (skrell det først).

Bland majones, creme fraiche og karri­pulver og vend det inn i silde­bitene, epleterningene og løken. Ha det på noen tette glass og oppbevar kaldt.

Tips! Legg gjerne de ferdige eple­terningene i kaldt vann med saften fra en halv sitron, la de ligge der i en times tid og sil dem før de vendes inn i resten av blandingen.

Tomatsild

6 kryddersildfileter

1/2 løk

2 ss finhakket dill

1/2 dl rapsolje

100 g tomatpure

2 1/2 dl sukker

1 dl vann

1 1/2 dl eplesidereddik

Pepper

Sildefiletene skjæres i små biter på ca. 5 x 5 mm.

Grovhakk løken og finhakk dill. Varm oljen, rør inn tomatpure og kok opp. Ta deretter kjelen av varmen og ha i sukkeret. Rør til det har smeltet og ha i vann og eddik. Smak til med pepper, vend inn sild, løk og dill.

Sildesalat

6 kryddersildfileter

Syltet rødløk

Små kokte poteter

Reddik skåret tynne på mandolin

Gressløkmajones

Sildefiletene skjæres i ønskede biter. Grovhakk løken og finhakk dill. Varm oljen, rør inn tomatpure og kok opp. Ta deretter kjelen av varmen og ha i sukkeret. Rør til det har smeltet og ha i vann og eddik. Smak til med pepper, vend inn sild, løk og dill.

Gressløkolje

1 potte gressløk evt 3 poser

½ l rapsolje

Kjør urter og olje i en blender i 1 minutt. Ha alt i en kjele og varm opp under om­­røring til det skiller seg. Helles gjennom et rent kjøkkenhåndkle spent over en bolle/gryte. La det renne godt av seg og la oljen som er silt igjennom kjøkkenhåndkledet romtempereres. Ta ut ingrediensene til majonesen og la dem også bli romtemperert før du lager majones der du bruker gressløkoljen i stedet for andre oljer du bruker når majones lages.

Gressløkmajones

1 eggeplomme

½ ts epelsidereddik

½ ts sitronsaft

1 ts sennep

Salt og pepper

Sitronsaft

5 dl gressløkolje

Bland eggeplomme, sennep, eddik og en halv teskje sitronsaft med en visp i en romslig bolle.

Spe deretter forsiktig med en syltynn stråle gressløkolje mens du visper ivrig. Det er viktig å være forsiktig med oljemengden i begynnelsen, til du ser at blandingen tykner. Spe til du er fornøyd med tykkelsen og bland gjerne inn litt mer sitronsaft for balanse og litt salt og pepper for smak.

Jeg liker ørlite cayennepepper også i majonesen, men vær forsiktig. Cayenne­pepper er hot!

Hva tenker du