Brenner for frivilligheten

HOGST OG HELSEGEVINST: Fra venstre Rune Fjeld, John Reidar Andersen, Roar Salvesen, Lene Salvesen, Bente E. Olsen, Randi Hope, Tor Erik Steindal, Paul Bjarne Lyse, Helge Knutsen og Ove Sigurd Christensen, Foto: Tor Finn Wersland. 
Del på Facebook
Sørmarkas venner

HILLEVÅG: – Dugnad er limet i samfunnet, sier Tor Finn Wersland. Han har vært leder i ­Sørmarkas venner i ni år. Han får full støtte fra Bente Espedal Olsen som er kasserer og alt­mulig-kvinne. De er begge ildsjeler med visjoner, og jeg fikk en prat med dem i den nyopppussa kafeen i Ullandhaugtårnet.

HELLE ENGER
[email protected]

Det var Magne Nilsen, Gabriel Birkeland og Harald Fadnes som i november 1997 tok initiativet til Sørmarkas venner, forteller Wersland. – De var opptatt av at dette området i Stavanger skulle bli bevart som et friområde for alle Stavangers innbyggere. Blant annet fikk de stanset planer fra IVAR om å anlegge et trykkbasseng i fjellet under Ullandhaug. Bøndene var redde for at ved å fjerne 180 000 kubikkmeter masse, kunne grunnvannet forsvinne og dermed også grunnlaget for   gårdsdrift.

Magne Nilsen var engasjert i arbeidet til Sørmarkas venner, helt til han gikk bort i romjulen 2024.

Vedhogst
Vedhogst er en av de største arbeidsoppgavene til Sørmarkas venner. Det er skogforvalter i Stavanger kommune, Ingvild Hovland, som tar ut de områdene de skal konsentrere seg om, og det er frivillige medlemmer i hogstgruppa som feller trær og gjør veden klar for levering i sekker. Det er en sosial og fin gjeng med godt voksne menn og kvinner som møtes tirsdager og lørdager til en jobb, der betalingen er fysisk trening og gratis ved.

– I kontrakten med kommunen har vi forpliktet oss til å drive forsvarlig med HMS, rydde på hogstfeltet og de som sager må ha motorsagkurs, forteller Wersland.

Det blir også plantet nye trær i Sørmarka. Sitkagran må vike for eik, bøk, or og hassel. Og hvis noen lurer på hvorfor ikke alt virket etter hugging blir fjernet, så er dette et bevisst ledd for å bevare biologisk mangfold, eller det som kalles bakteriebanken, i skogen.

DUGNAD ÅRET RUNDT: Vedhogst er en av de største arbeidsoppgavene til Sørmarkas venner. Fra venstre: Tor Erik Steindal, Ove Sigurd Christensen, John Reidar Andersen, Roar Salvesen, Rune Fjeld, Torgeir Askeland.

Kafedrift
Bakken opp til Ullandhaugtårnet kan være lang og bratt for en liten kropp, men når du kan lokke med vaffel på toppen, er det litt enklere å komme seg dit. På søndager er kafeen åpen fra 12-15, unntatt på sommeren og rundt jul. Her kan du kjøpe vaffel, kaffe, brus, is, sjokolade og chips. De som står bak disken er frivillige, også de får betaling i ved, og det er ikke vanskelig å få folk til denne jobben heller, forteller Olsen og Wersland.

I tillegg til vanlig søndags­åpent, er Sørmarkas venner også en del av «Matløypa på Ullandhaug», og til våren planlegger de «Sørmarkas dag» på Auglendshøyden.

Hvorfor?
Hva er så drivkraften til denne aktive foreningen her i Sørmarka? Verdigrunnlaget er å sikre og utvikle friområdet for byens innbyggere og framtidige generasjoner

– Det er en stor helsegevinst i det å komme seg ut, sier de samstemt. – Unger som er mye ute i naturen, får blant annet bedre immunforsvar. Dessuten er naturopplevelser en motvekt mot tidstyven SoMe (sosiale medier)!

– Det er ekstremt viktig å ta vare på det biologiske mangfoldet, sier Wersland. Sørmarkas venner fikk FNF med på å kjøpe boka «På naturens skuldre», av Anne Sverdrup-Thygeson som gave til alle partiledere i Stavanger til jul for noen år siden. – Vi får håpe at de har lest den og at de tok budskapet.

Det å ha et sosialt miljø er en viktig drivkraft for medlemmene i foreningen. – Å få til noe sammen med likesinnede og jobbe sammen for en litt bedre verden i eget nærmiljø, er meningsfylt.

Før jeg går, spør jeg om de ønsker flere medlemmer? – Selvfølgelig, svarer de. Og vi håper også at flest mulig folk kommer og besøker den lille kafeen i det høye tårnet på Ullandhaug. Alle er velkommen!

ILDSJELER I SØRMARKA: Dugnad er limet i samfunnet, sier Tor Finn Wersland og Bente Espedal Olsen i Sørmarkas venner.