Arve Serigstad
[email protected]
For noen år siden spurte senterlederen på Amfi Madla, Anette Øfsti Worum, om jeg kunne lage julepizza til deres flotte kundemagasin. Jeg, som er glad i pizza og gjennomfører flere pizzakurs hver måned, synes egentlig julen er tiden for mye annet godt og foreslo derfor at jeg heller kan lage romjulspizza. Da ble det pizza med ribbe og pinnekjøtt, og jeg ser at årets kundemagasin for Amfi Madla har fulgt opp den ideen, kjempeflott.
I denne utgaven av vår bydelsavis kommer to nye forslag til romjulspizza, med rester som funker veldig godt.

Foto: Andreas Kalvig Anderson, Stavanger Foto i Hillevåg.
Medister- og vossakorvpizza
Her har jeg skåret medisterkakene på langs, slik at de blir litt tynnere, og delt dem i mindre skiver. Det samme har jeg gjort med pølsene. Legg tomatsausen på bunnen, deretter ost og avslutt med medister og vossakorvrestene og steik i vanlig ovn på maks varme til du mener den er ferdig. Bruk den osten du liker. Personlig synes jeg raspet Pan fra Stavanger Ysteri er nydelig.
Når pizzaen er ferdig steikt kan du ha på litt hjemmelaget sursøt chilisaus og noen ferske basilikumblader.
Fenalår, pesto og blåbær med hvit saus
Å bruke fenalår på pizza går veldig fint, men ikke ha det på pizzaen før den er ferdig steikt. Hvis du varmebehandler fenalåret trekkes fuktigheten ut og det blir veldig salt og tørt. Legg derfor den hvite sausen på bunnen først og deretter ost. Jeg brukte noen rester av modnet Jarlsberg og noen «klatter» med Fønix blåmugg fra Stavanger Ysteri. I tillegg la jeg på noen tynne skiver av pære før pizzaen ble steikt.
Rett før servering hadde jeg på grønn pesto, noen blåbær og i tillegg noen perleløk som ga litt frisk og syrlig smak til denne pizzaen.
Poenget med dette er ikke å lære deg hvordan jeg lager mine pizzabunner og sauser, men gi deg ideer til hvordan du kan bruke rester og lage romjulspizza. Lag bunn og sauser som du vil og pleier, men ønsker du å gjøre som jeg, får du oppskriftene her. Lykke til og god jul.
Arves pizzabunn
1000 g tipo 00 mel (jeg bruker Regal sitt tipo 00 – norsk vårhvete)
650 g kaldt vann fra springen
1 ts tørrgjær / 1 ts sukker / 1 ts salt
Durumhvete eller semulemel for utbaking
Ha mel, gjær, sukker og salt i bakebollen og kjør i 20 sekunder, og til slutt har du i alt vannet og kjører på middels hastighet i 20 minutter. Ta ut deigen, form den som en «ball» og ha en i en stor bolle du har smurt med olje og dekk til. Ha den i romtemperatur i 2 timer. Settes kaldt i ca. 20 timer og deretter i romtemperatur i 3 – 4 timer før du skal bake ut. Noen deler deigen i «baller», eller emner som noen kaller det, når den tas ut av kjøleskapet og hever i hevekasse. Jeg lager oftest emner på rundt 270 gram og bruker beger på 1 liter. Da er det god plass til heving, og emner jeg ikke får brukt setter jeg i fryseren for senere bruk.
Arves pizzasaus
1,2 kg tomater
2 ss tomatpuré
1 kinesisk hvitløk
1/2 gul eller rød løk
3 ss rapsolje
1 dl eplemost
1/4 ts cayennepepper
1 ts spisskummen
1 ts tørket basilikum
1 ts tørket oregano
2 ts sukker
1/2 ts salt – 1/2 ts pepper
Kutt tomatene i 4, grovhakk hvitløk og løk, mål opp resten av ingrediensene og ha i skåler. Fres løk og hvitløk i oljen, ha i tomatpureen og rør denne ut og varm opp. Ha i resten av ingrediensene og la det småputre til tomatene er gått i oppløsning. Kjør alt i en blender og sil gjennom et kjøkken- håndkle over en bolle til du har en «kremete» og tykk konsistens. Oppbevar i kjøleskapet eller fryseren.
Hvit pizzasaus
1 beger creme fraiche
3 kinesiske hvitløk
1 ss sennep
1 ts finhakket fersk timian
Pakk hvitløken hel i aluminiumsfolie med litt rapsolje og bak i ovnen på 160 grader i 55 minutter. Avkjøl og skvis ut hvitløken fra skallet og bland med resten av ingrediensene.
Sursøt chilisaus
3 kinesiske hvitløk
5 røde chili
2 paprika
½ rødløk
3 tomater
4 ss ketchup
1 dl eplejuice
3 dl eplesidereddik
180 g sukker
Skrell rødløk og hvitløk. Grovhakk alt og ha det i en foodprosessor sammen med ketchup og eplejuice. Kjør til ønsket konsistens og ha det over i en kjele sammen med eplesidereddik og sukker. La det småputre og redusere til sausen tykner. Lang holdbarhet i kjøleskap.
Pesto
Basilikumblader fra 3 potter
2 ss ristede pinjekjerner
1 grovhakket kinesisk hvitløk
ca. 1 dl olivenolje
50 g raspet parmesan
saften fra ½ sitron
Ha alt i foodprosessor og kjør til ønsket konsistens.
Syltede rødløk
3 rødløk
5 dl god eplemost
1 dl eplesidereddik
1 dl sukker
Skrell rødløken og kutt i ønskede biter. Ha dem i en kjele sammen med alle ingrediensene og la det småkoke i ca. 15 – 20 minutter. Oppbevares kaldt i tett glass sammen med laken. Lang holdbarhet.