Innbyggermedvirkning blir doktorgrad

DOKTORGRAD: Angela Subedi skriver en doktorgrad om innbyggermedvirkning med Hillevåg som dybdestudie.
Del på Facebook

ULLANDHAUG: Hvordan kan innbyggerne i Hillevåg engasjere seg i områdeplanen? Hvilke muligheter har de til å påvirke beslutninger?  På UiS sitter Angela Subedi og skal forsøke å finne ut av akkurat dette. Målet er en doktorgrad som foreløpig har arbeidstittelen «Citizen partici­pation in urban planning.»

ANNE-TRINE BENJAMINSEN
[email protected]

Angela kommer fra Nepal og flyttet til Stavanger i 2023 etter å ha tatt sin Mastergrad på NTNU i Trondheim. Nå gjenstår drøye to år i Stavanger.

– Stavanger ble mitt studie­objekt og Hillevåg er et godt utgangspunkt for en dybdestudie fordi mange prosesser skjer her og nå i forbindelse med områdeplanen, forteller Angela. – Jeg ønsker å finne ut i hvilken grad innbyggerne i Hillevåg vet hvordan de kan engasjere seg og påvirke beslutninger, og om de i det hele tatt gjør det. Og dersom ikke – hvorfor.

På jakt etter informasjon
Angela forteller at det er mye å sette seg inn i. – Jeg har brukt tid på å forstå de forskjellige prosessene i Stavanger kommune, lære meg hvordan beslutninger tas, hierarkiet og ikke minst terminologi og språk. I tillegg er dokumentmengden omfattende.

Men mest av alt ønsker hun seg en gruppe mennesker som kan engasjere seg sammen med henne. Hun kaller det «Participatory Action ­Research». – Jeg leter etter innbyggere i Hillevåg som vil «forske» sammen med meg gjennom en samtalegruppe, sier hun.
– Jeg er opptatt av hvordan kommunen og politikerne kommuniserer med sine innbyggere når et område står foran en endring, hva som fungerer eller ikke. Det er det bare innbyggerne i Hillevåg som kan fortelle meg!

Har du lyst å engasjere deg i Hillevågs områdeplan på en litt annen måte? Ta kontakt med Angela Subedi: angela. [email protected] Telefon: 41196970.

HILLEVÅG: Områdeplanen ble lagt ut til høring før sommerferien med frist 26. ­september og Stavanger kommune mottok rundt 80 ­merknader fra beboere, offentlige etater og grunneiere.

Cirka 50 merknader kom fra beboere hvor noen av disse vil kunne bli berørt av tiltak på deres eiendommer. I tillegg kom det bemerkninger fra noen få frivillige aktører, for eksempel FAU ved Kvaleberg skole og Forum for natur og friluftsliv (FNF).

– Kontakt med grunneiere og befolkningen i Hillevåg i høringsperioden har bidratt til å få fram en god bredde av merknader som vil benyttes til å bearbeide og kvalitetssikre planforslaget, sier prosjektleder Marit Sletteberg Storli. – Planen skal nå bearbeides i noen delområder og presenteres til politisk behandling i 1. kvartal 2025, med innstilling om ekstrahøring.

Mange er fornøyde
Mange beboere kommenterer at de er fornøyde med hovedgrepene i planen. Eksempler som nevnes er nye, grønne forbindelser, gangforbindelser/trafikkforhold, utbyggingsmengder og fordeling mellom bolig og næring. Noen ting etterlyses mer av, for eksempel tilrettelegging for eldre og tydeligere naturpreg i Hillevåg.

– Målene for planen er de samme, sier Storli. – Vi blir utfordret på å planlegge for boliger i området mellom Hillevågsveien og Nordlia. Og generelt øke byggetettheten fordi bussveien skal bidra til at folk reiser miljøvennlig i stedet for å bruke bil. Vi vurderer hvor man kan bygge tettere og flere boliger, og samtidig få til nok areal til grøntområder med gode solforhold. Og slik at Hillevåg får stabile bomiljøer, gjerne slik at de blir attraktive og billige nok å flytte til for eldre som allerede bor i Hillevåg.

Hillevåg bydel har 20 733 innbyggere

Hillevåg bydel består av tolv levekårssoner fordelt på områdene Hillevåg, Tjensvoll, Bekkefaret, Åsen, Mariero og Ullandhaug. Bydelens 20 733 innbyggere har en jevn aldersfordeling, hvor den største gruppen er 30-34 år. Siden 2019 har det kommet 580 nye boenheter, hvor blokkbebyggelse ­utgjør 62 prosent og bo­­felles­­skap utgjør 27 prosent. Totalt har bydelen 10 328 boenheter med jevn fordeling av enebolig, rekkehus og blokkbebyggelse.

Levekårssonene Ulland­haugs­kråningen og Sentral­syke­huset skårer bra på levekårsvariablene i 2022. Jernalder­gården, Kristi­anslyst, Kvala­berg og Mariero har
høy andel lavinnteksthusholdninger. Bekke­faret, Kvalaberg, Mariero, Saxemarka og Tjensvoll har alle høy andel arbeidsledige. Halvparten av sonene i bydelen har høy andel aleneboende.

(Kilde: Levekårsundersøkelsen 2024)