Bridge er et kortspill for fire spillere der to og to spiller sammen som par. En vanlig kortstokk på 52 kort brukes. Alle kort deles ut. Hver spiller får da 13 kort. Vi har trodd at dette er underholdning og tidtrøyte for pene mennesker i de øvre samfunnslag. Nå vet vi at spillet er mye mer enn det.
Vigdis Maria Tjørhom
[email protected]
Bridge er for alle
Læreren heter Gjermund Søtvik Rekstad. Han kom til Stavanger for åtte år siden. I 27 år har han jobbet som lærer, og han trives i klasserommet. Favorittfag er matematikk og samfunnsfag. Og naturligvis bridge.
– Alle samfunnslag spiller bridge, forteller Gjermund. Man lærer seg ferdigheter etter hvert, og det er ikke gitt at den best utdanna personen er den dyktigste spilleren.
Han begynte 17 år gammel. Faren spilte i mange år, og Gjermund spilte sjakk med far fra han var åtte år gammel. Men da han tok et TV-kurs i bridge, og møtte en pedagogisk god spiller, ble bridge det han fortsatte med.
Gjermund spiller privat, og bruker en del tid på det. Han har mange gode resultater å vise til. Nettbridge er også en måte å spille på. Så her skaper man nettverk på nettet.

Hva trengs for å bli en god spiller?
De viktigste ferdighetene er gode samarbeidsevner, at man kan forutse ting, å kunne tilpasse seg motpartens nivå, evne til å benytte statistikk, og god vurderingsevne. God hukommelse er en fordel. Alt dette blir forbedret gjennom spillet.
Bridge på skolen kan være nyttig og kjekt
Læreren trekker fram sjakk som et spill han mener passer godt til bruk i skolen. Bridge egner seg enda bedre. Da han startet opp i klassen, registrerte han raskt en positiv effekt på introverte elever. Opplegget er tilpasset, og Gjermund bruker det på sin måte. Han tror det vil fungere så langt ned som til fjerde klasse. I dag er det sjuendeklassinger som benytter spillet.
Bridge kan lett knyttes til læreplanen, og skolen er positiv. Elevene får oppøve viktige ferdigheter, og både elever og foreldre gir positive tilbakemeldinger. Forskning støtter at dette er bra – alle strategispill er nyttige. Det er viktig at spill tilpasses elevene. Det skal være for alle.
Vi forstår at bridge er et veldig bra tilbud, og når elevene i tillegg uttrykker at det er gøy, blir det enda mer verdifullt. På Tjensvoll skole har de forstått det!
