Mat – Komler

KOmler: Raspeball, raspekake, potetball, klubb, kompe eller komle. Kjært barn har mange navn.
Del på Facebook
Arve er opptatt av å kombinere mat som smaker godt med mat som gjør godt og er lett å lage.
Foto: Andreas Kalvig Anderson, Stavanger Foto i Hillevåg.

Arve Serigstad
[email protected]

Fremgangsmåte:

125 g poteter skrelles, kuttes i to eller tre og kokes møre.

Resten skrelles og rives på et rivjern. Bland inn salt og mel, mos de kokte potetene og vend de også inn. Røren må ikke bli grøtete, men heller ikke for faste sånn at de blir tunge.

Form komler med hendene, ha gjerne litt vann i hånden for at de ikke skal klebe.

Legg komlene på et fat eller lignende til alle er formet.

Kok opp kjøttkraft (buljong) og ha alle komlene i gryten. La de småkoke i 20 – 25 minutter. De flyter opp når de er ferdige.

Skjær kålrabien i skiver, skrell dem og kok møre i vann. Sil godt av, mos og smak til med krydder og fløte. Du kan godt koke en gulrot sammen med kålrabien og mose den sammen med kålrabien.

Skjær bacon i biter på rundt ½ cm og ha i tørr panne på litt over middels varme.

Stek til bitene er sprø og ha over på et kjøkkenpapir for at fettet skal renne av.

Server gjerne med røykte kjøttpølser.

Noen ganger blander jeg inn litt kokte gulrøtter i kålrabistappen.

KOmler: Raspeball, raspekake, potetball, klubb, kompe eller komle. Kjært barn har mange navn.

  Oppskrift

Komler

Ingredienser til 4 – 5 porsjoner:

• 500 g poteter

• 1 dl byggmel

• 1 ss hvetemel

• ½ ts salt

• 2 liter vann

• 4 buljongterninger (kjøttkraft)

Kålrabistappe

• 1 kålrabi (rundt 6 – 700 g)

• 1 liter vann

• 1 ts salt

• ½ pepper


litt revet muskatt (ca. 1 ts)

• ½ dl fløte

Bacon

Ca. 150 g bacon