For de som ikke har lest om Open Hands i bydelsavisa tidligere: Open Hands For You ble startet av Aline Kamudege i 2016. Hun kom til Norge som flyktning i 2007, og ønsket å hjelpe andre flyktninger. Dette ble hennes måte å gjøre det på.
Vigdis Maria Tjørhom
[email protected]
Open Hands For You er en frivillig organisasjon med målsetning å bidra til en enklere og bedre hverdag for innvandrere og flyktninger i Norge. I dag er de i Pådriv sine lokaler i Flintegata. Her er det utdeling av gratis mat hver torsdag kl 12. Et populært tilbud. De som møter opp, får utdelt matpakker som de tar med seg, eller de kan velge å spise her. Maten kommer fra Matsentralen på Sandnes. Her er alltid brødmat, ellers varierer det noe i forhold til frukt, grønnsaker og middag. Omtrent hundre mennesker møter opp, hver gang. De kommer fra Ukraina, Bulgaria, Afrika, og andre land.
Få nordmenn
Aline har sendt oss en beskrivelse av aktiviteten det siste året:
Demografisk sett er majoriteten, 86,7 prosent av de som benytter seg av matutdelingen, av ukrainsk opprinnelse. Sannsynligvis har de flyktningstatus i Norge. Kun 2 prosent har norsk opprinnelse, mens 9,3 prosent har en annen bakgrunn. Det blir observert at mange av de som kommer, kan ha psykiske utfordringer. Dette kan skyldes opplevelser som flukt og traumatiske krigsopplevelser. Åpent hus på matutdelingen kan fungere som en viktig sosial støtte for disse menneskene.
Viktig sosial arena
I 2023 gjennomførte Open Hands 41 matutdelinger, nådde ut til 510 husstander, og distribuerte 4070 matposer, med en totalvekt på omtrent 17 172 kilo mat. Denne innsatsen har både møtt behovet for ernæring, og hjulpet på økonomiske problemer, og også skapt en viktig sosial arena. På de sosiale samlingene på åpent hus for ukrainere og andre nye flyktninger er det delt ut 2099 porsjoner mat. Det har i tillegg vært en verdifull møteplass for dem som trenger tilhørighet og nettverk.
Åpent hus med et måltid og matutdeling har imidlertid vist seg å være en utfordrende oppgave å lede. Lokalene er altfor små til å gi denne store gruppen med mennesker en skikkelig mottagelse. Når det har vært veldig stor pågang, har det forekommet uheldig knuffing i køen for å komme inn. Egentlig er plassen for liten til å ha 150 mennesker inne for å spise.

Viktig samfunnsoppdrag
Frivillighet er kjernen i driften. Heldigvis er det tilstrekkelig med erfarne frivillige til stede for å hjelpe med dette viktige samfunnsoppdraget. Til sammen deltar omtrent 20 frivillige på onsdager og torsdager. Tre av disse er med og henter mat fra Matsentralen. Omtrent 14 personer frivillige deltar på selve matutdelingen, og har følgende oppgaver på torsdagene: registrering, kjøkkentjeneste, pakking av mat, litt underholdning. Noen av de frivillige kommer en gang iblant, og mange stiller opp fast hver uke. Dette er for øvrig en god arbeidspraksisplass, og verdifull språktrening. Offentlige instanser kan sende sine kandidater hit.
I 2023 ble det tatt imot 20 personer i arbeidspraksis fra Stavanger, Klepp og Sandnes.
Det er behov for flere frivillige til kjøkkentjeneste!
Dette var Alines beskrivelse. Vi besøker stedet for å møte noen av de som er der.
En liten prat med noen av de frivillige i Flintegata
Den første vi møter, er Lars Eielsen. En smilende og blid pensjonert lærer, som har funnet at dette er meningsfullt fordi han får hjelpe noen som trenger det. Det var datteren som fikk ham til å begynne her. Hun hadde snakket med Aline, og forsto at dette måtte være noe som passet for far. Det hadde hun rett i.
– Dette handler om nestekjærlighet, sier Lars. Han har mye godt å si om opplegget. Språket kan noen ganger oppleves som en barriere, men fingerspråk er universelt, så det går. Lars beskriver miljøet som trygt og godt. Noen ganger drar de også på tur, og dagsturhyttene er populære. Gitaren har han med, og på oppfordring framfører han noen viser. Ingen tvil om at det er populært!
De kaller henne en ildsjel, Tatjana Tymchur fra Ukraina. Hun er også pensjonist, og kom til Norge for to år siden. Datteren har bodd her i 19 år. Tatjana trives i Norge, men vil tilbake til Ukraina når krigen er over.
– Fedreland er fedreland, smiler hun.
Tatjana bestemte seg for å hjelpe andre flyktninger straks hun kom til Norge. Så hun er her hver torsdag. Hun snakker varmt om Aline og om Flintegata, som nesten er et hjem for henne og andre. Et godt fellesskap er viktig, og det finner de her.
Livar Dubland er pensjonisten som leste i bydelsavisa at Open Hands trengte sjåfør. Han henter mat fra Matsentralen i Sandnes. Lading av elbilen som brukes blir generøst sponset av firmaet Holta & Håland på Randaberg.
– Dette gir meg mye, sier Livar, som lenge har sett viktigheten av å hjelpe de som trenger det. Vennskap og god kontakt med andre er gevinsten. Så liker han også å kjøre bil.
Klokka er blitt 12, og køen utenfor er lang. Fra kjøkkenet kjenner vi nydelig middagslukt. Nå er det tid for mat!