Hvordan blir man gravferdskonsulent?
OBED Begravelsesbyrå har fem slike konsulenter. De vi møter i dag, er Kjartan Ringøen, John Andreassen og Liv Christence Cappelen. Hun er daglig leder. Før het det bedemann, nå altså gravferdskonsulent.
Det fins ikke noen formell utdanning for denne jobben. Interne kurs, og kurs i regi av VIRKE Gravferd, organisasjonen byrået er tilknyttet, står for opplæringen. Personlig egnethet er svært viktig i jobben. Egenskaper som trengs, er: evne til å holde struktur, bruke livserfaring, beholde roen, kunne takle uforutsette hendelser, være løsningsorientert, empatisk, kunne snakke med folk, være diplomatisk og fleksibel. Det er nokså likt antall kvinner og menn som er ansatt her.
Gravferdskonsulenter om jobben
Kjartan har jobbet her i over 20 år. Han mener at drivkraften i arbeidet er alt det forskjellige man gjør for mennesker i en krisesituasjon. Her hjelper man med praktiske oppgaver, og er med på å sette i gang hensiktsmessige sorgprosesser. Jobben oppleves variert og kan til tider være krevende. Det er viktig å ha en profesjonell og støttende relasjon til de pårørende samtidig som man også må ha den rette distansen til det som gjøres.
John har vært i politiet i 35 år. Han er nå pensjonist. Den siste delen av tida i politiet drev han pårørendearbeid. Han ønsket å fortsette å kunne benytte sin erfaring og kunnskap, og søkte en ledig stilling i OBED Begravelsesbyrå.
– Jeg ble overrasket over hvor mye detaljer det er å huske på, sier han. For det er ikke rom for å gjøre noen feil, det fins bare én sjanse. John trives veldig godt, han liker å kunne hjelpe andre,og både John og Kjartan framhever de gode kollegaene her. Det er ekstremt viktig å kunne snakke sammen.
Liv Christence er daglig leder og har vært det i syv og et halvt år. Hun er egentlig sykepleier, og det var litt tilfeldig at hun ble oppmerksom på utlysingen og søkte. Hun gjør det meste, sier hun, dette er en liten bedrift med flat struktur. De ansatte utfyller hverandre, og som de to andre fremhever hun det gode miljøet. Det betyr ikke at de alltid er enige, men uenigheter kan diskuteres. De som er ansatt her, er mennesker som ønsker å trives og er glad i mennesker.
Dette er ikke en jobb for alle får vi vite. En gravferdskonsulent skal være sikker på seg selv og hvem han/hun er. Vi skal være der for familien, ivareta verdighet og være en kulturbærer og en tradisjonsbærer, er disse tre enige om.
Gravferdskonsulentens oppgaver
Konsulentene drar der de trengs. De har døgnvakt – skal alltid kunne være der de trengs. Det er alltid to som drar ut, dette er mulig fordi det brukes tilkallingsvakter.
Familiesamtaler, praktiske oppgaver av forskjellig art, det er mye å forholde seg til.
– Det som er viktigst, er å være menneskekjenner og å ha empati, sier John. Å ha erfaring med å møte mennesker i krise trengs i denne jobben. Når et menneske har mistet noen oppleves det som en krise, og må møtes deretter. Men alle er forskjellige, og gravferdskonsulenten vet aldri helt hva som møter ham eller henne. Alt må takles profesjonelt, og samtidig med empati.
Konsulentene går ut og holder foredrag for skoleelever, for konfirmanter, og for ansatte på sykehjem. På den måten kan døden ufarliggjøres, ved å snakke om den.
At det kommer mennesker fra andre land og kulturer til Norge, gir nye innfallsvinkler, og gjør arbeidet mer interessant, mener de tre. De har også god dialog med imamene.
Personlige seremonier, som ikke er relatert til livssyn, er økende i antall. En gravferdsleder styrer seremonien i stedet for prest, når det er hensiktsmessig.

OBED Begravelsesbyrå har eget stellerom, kjølerom og syningsrom. De som har hellig vask som en del av sitt rituale, kan gjøre det her.
En egenskap man utvikler i denne jobben, er å lese rommet, lese menneskene man møter. Forst da kan man ivareta dem på en god måte. Ulike typer dødsfall krever forskjellige tilnærminger. Noen er mer krevende enn andre. Det kan være de som kommer plutselig og uventet, selvmord, barn. Og mange historier blir fortalt i samtalene. Det er rom for både latter og gråt. Det å snakke med pårørende er en stor og viktig del av jobben.
Økonomi
– Begravelser koster en del, men er ikke dyre, mener Kjartan. Han konkretiserer: to personer som har vakt døgnet rundt utgjør en stor kostnad. Varer og tjenester koster også, som blomster, sanger og mer. To tredjedeler av jobben som gjøres, er usynlig, det handler om samtaler, bestillinger, koordinering, stell og kjøring. De prøver å tilpasse begravelsen til hver enkelt familie. Dette krever samarbeid, noe som varierer da alle familier er ulike. Gravferdskonsulenten sørger for at det blir mest mulig som familien ønsker, innenfor reglene. Vi ser et stort utvalg i kister og urner. Alt kan lages etter familiens ønsker.
Noen tanker om døden
Liv Christence er tydelig på at bevisstgjøring om hva som er viktig, er noe hun er opptatt av. Kjartan forteller at døden godt kan være et tema i hans egen familie. John sier at han lever nå, og når det er slutt, så er det slutt. At de har ulike livssyn, skaper gode diskusjoner.
Kan man planlegge noe?
Ja, det kan man. Et hefte, Min egen gravferd, kan fylles ut. Det vil kunne være til hjelp for de etterlatte, å vite hva ønskene for begravelsen er.
En bevisstgjøring når det gjelder livets avslutning, er viktig. Obed begravelsesbyrå ønsker å kunne bidra til at alle får en verdig og fin avslutning på livet. En avslutning som kan gjenspeile det livet som er levd.