Hva er bra med å spille i korps?
Vi spør styremedlem Morten Gjertsen, som har spilt siden han gikk i skolekorps. Nå spiller han i Tasta Brass, og i Stavanger Kommunes korps. Instrument: kornett.
– Det sosiale er viktig, sier Morten. Musikken, og konkurranser, har også stor betydning, mener han. Han får støtte av styreleder Ken Gøran Arnfeldt Svensen, som spiller tuba. Også han har noen års fartstid i korps.
Når det gjelder type instrument, tilpasses dette etter det enkelte barn. Og alle instruktører har pedagogisk utdanning i tillegg til det musikalske. Opplæringen er profesjonell. Det gis individuell opplæring i tillegg til fellesøvelser.
Mestring og spilleglede er gevinstene med å spille i et korps, er Ken Gøran og Morten helt enige om. Konkurranser er kjekt – da får musikantene vist hva de kan. Sommerturer er også spennende.
Her er rom for alle, enten man vil ha musikken som hobby, eller spille mer profesjonelt. Ikke noe press.
Morten liker korpsvirksomhet på grunn av spillegleden han opplever. Det er blitt en hobby for livet. Hans to barn spiller også. Det samme gjør Ken Gørans to barn. Han framhever også det å få nye venner, å knytte kontakter, engasjere seg i lokalmiljøet, som viktig.
– Musikk er en brobygger, sier han.
Økonomi
Det koster penger å drifte et korps. Instrumentene er dyre. De kjøpes inn av korpset, som har både uniformsforvalter og instrumentforvalter i staben. Noen arrangementer bringer penger i kassa. Sankt Hans og 17. mai er de viktigste. Flaskepant og loddsalg hjelper også. Høstbasaren er en tradisjon.
Og så fins det støtteordninger og legater å søke på. Hillevåg Kommunedelsutvalg og Sparebankstiftelsen er to av disse. Stavanger har gode støtteordninger. Og det er et godt samarbeid med det lokale næringslivet.
Kulturskolen bidrar med instruktører, men av og til må man finansiere noen selv.
Medlemmene betaler kontingent.
Kvaulenberg
Kvaleberg og Vaulen Skolekorps har noen ganger felles prosjekter, som de gode naboer de er. Da blir det vaulenberg. I år var de i Paris på jubileumstur, litt forskjøvet, da jubileet var i 2021. Kvaleberg fylte sytti år, Vaulen fylte seksti. Verdt å feire!
Dugnad
Vi kommer ikke utenom dette temaet når vi snakker om korps. Ifølge Ken Gøran og Morten er det mindre dugnad her enn folk tror. Mange engasjerte foreldre er med og utfører oppgaver. Noen av dem har en fortid i korps, og det hender at de børster støv av gamle ferdigheter og spiller med når det er store arrangementer. Ellers blir det oppgaver som frakt av instrumenter, deltagelse i komiteer, matlaging, og andre ting. Men det stemmer ikke at det er mer dugnad i korps enn i andre aktiviteter, det er Morten og Ken Gøran helt tydelige på.
Vi møter en smilende korpsmor, Birgitte Vindenes Løvås. Hun synes det er veldig bra å få delta i det barna holder på med. Dugnadsånd er fint. Det bidrar til godt samhold. Sønnen Bo på 10 år spiller slagverk og klokkespill, og trives veldig godt med det. Og Birgitte trives med å delta på dugnadsaktiviteter.
Til glade korpstoner forlater vi gymsalen på Kvaleberg skole En flott aktivitet, som fort kan bli en livsstil. Det har vi forstått etter dette besøket.
Fakta
- Stiftet 1951
- Styret består av 6 medlemmer. Dirigenten har det musikalske ansvar.
- Antall medlemmer: det varierer noe. Pr i dag: 17 medlemmer i aspirantkorpset, 17 i juniorkorpset, 23 i hovedkorpset.
- Øver i gymsalen på Kvaleberg skole hver mandag.
- Musikantene rekrutteres fra 2. klasse, og de kan være med i korpset til det året de fyller 19. De starter som aspiranter fra 3. klasse.