ULLANDHAUG: Våren har så vidt begynt å vise seg. Det er 10. april, yr i lufta og godt å ha på lue. Noen ivrige andelseiere har funnet veien til andelsgården på Ullandhaug. Hver uke er det dugnad, og denne dagen skal jorda luftes med breigaffel og det skal lukes for hånd.
HELLE ENGER
[email protected]
ByAuk
– Vi ønsker å gi folk anledning til å følge prosessen fra frø til mat, sier Sven Are Ek, og i tillegg gi andelseierne mulighet til å oppleve et fellesskap med andre.
Han og Yngve Sortland jobber på fulltid i ByAuk som er et ideelt sosialt entrepenørskap organisert som en andelsgård.
Feltet på Ullandhaug består av vekstfelt med forskjellige spiselige planter. Alle andelseierne har mulighet til å være med på dugnad en gang i uken, og når tiden kommer for å høste, får de melding om hva, og hvor mye, den enkelte kan få.
Økologisk og regenerativt
Med å dyrke regenerativt menes det å skape et rikt biologisk mangfold både over og under jorda, og det finnes flere alternativer for å oppnå dette.
– Her på Ullandhaug har vi investert i en jordfreser, forteller Sortland, og etter at den ble brukt, sprayet vi jorda med en fermenteringsblanding, en melkesyrekultur, for å skape et godt mikroliv, som igjen gir gode vekstforhold for alt som plantes.
At det er økologisk vil si at det ikke brukes sprøytemidler og kun gjødsles med naturgjødsel.

Stort utvalg
– Det som er nytt her i år, er dette flotte drivhuset, forteller Ek. Han viser frem et stort og luftig drivhus innerst i hagen. Nå er det kun jord på bakken, men det skal snart bugne av tomater, agurk, chili, paprika og purre.
Utenfor drivhuset viser han meg grønnkålplanter fra i fjor. De er spiselige ennå, men det er blomstene som smaker aller best, får jeg vite.
Videre går vi til det som kalles matskogen, et område som er omkranset av et eple-espalier. Innenfor dette levende gjerdet vokser det hylleblomst, epletrær, plommetrær, nøttetrær, bærbusker og stauder. Jeg kan bare tenke meg hvor frodig og fargerikt det vil bli i denne skogen om noen uker og måneder.
Og så er det de brune jordflekkene da. De vil bli beplantet, poteter vil bli satt og tanken er at alle jordlappene til enhver tid skal bli brukt til noe spiselig. Etter at noe er ferdig høstet, vil noe nytt bli plantet.
Tilbud for alle
Alle som ønsker å bli andelseier, kan søke om dette. For tiden er det ventelister, men en annen mulighet er å melde seg som frivillig. Da jobber en på dagtid sammen med lederne og får forskjellige oppgaver knyttet til driften. – Vi ønsker oss flere frivillige, sier Ek.
Hvis du kun er interessert i å se og bli inspirert av det som forgår her, har du full mulighet til å besøke hagen til ByAuk. Nettopp det å inspirere folk til å dyrke egen mat, er en viktig del av konseptet. Hele opplegget er vel og merke tillitsbasert. Andelseierne får tildelt et kort som de må ha med seg når de høster inn fra avlingen. Alle andre må kun se og lære, for så å gå hjem i sin egen hage og dyrke egen mat.
