PlanBi

BIER PÅ TAKET: Armin og Audun ser til biene på taket hos Kvadrat. Foto: PlanBi
Del på Facebook

HILLEVÅG: Et ønske fra Stavanger konserthus om bikuber på taket ble starten for PlanBi, forteller Armin Meier. Sammen med Audun Røyneberg ble hobby til bedrift og én kunde til flere. – Vi kunne ikke drifte konserthusets bier på hobbybasis og heller ikke drive firma basert på én kunde, forteller Armin. Slik ble PlanBi etablert i 2021.

ANNE-TRINE BENJAMINSEN
[email protected]

Bedrifter med egne bikuber er vanlig i Europa, også i Oslo har det vært en jevn fremvekst av dette fenomenet. Målet er ikke en stor honningproduksjon, biene brukes som et virkemiddel for å tenke grønnere og være en del av et urbant landbruk.

– Dette handler først og fremt om læring og engasjement, sier Armin. – De ansatte får være med i bigården og honningen som produseres tilhører bedriften – som bruker den til så mangt, som for eksempel gaver til ansatte eller kunder. – Kundene, som etter hvert har vokst i antall, har skreddersydde avtaler ut ifra ønsker og behov, forteller Audun.

HONNINGPRODUKSJON I HILLEVÅG: Armin Meier (til venstre) og Audun Røyneberg har mye på gang i PlanBi.

Hvert sted har sitt særpreg
Men PlanBi ivaretar ikke bare andres bikuber, bedriften har egne bikuber fra Randaberg i nord til Bjerkreim i sør – cirka 200 i tallet. – Hvert sted har sitt særpreg som er med på å sette smak på honningen, forteller Armin.

– Det finnes to typer honning, stedshonning og arts­honning. Nektar fra ­blomstene som vokser rundt bikubene – for eksempel løvetann, bringebær eller kløver – gjør at honning fra hver bigård har sin egen smak.

– Det er viktig at kubene ikke blir for mange på ett sted slik at våre bier ødelegger livsgrunnlaget for andre insekter i et område, fortsetter Armin. Og legger til at mange birøktere flytter biene til lyngheiene etter sommerens innhøsting for å få nok en innhøsting – og en annen smak. – Potensielt kan PlanBi produsere 5 – 6 tonn honning i sesongen, men vi har lagt oss på cirka 2 tonn, forteller Audun. – Vi har valgt en mindre produksjon for å kunne drive med avlsarbeid av dronninger.

Kortreist
Mye av honningen som PlanBi produserer har kort vei til forbrukeren. Avtaler er inngått med matbutikker, gårdsbutikker og nisjebutikker i regionen. – Vi er også stolt av å levere honning til de fleste av byens Michelin-restauranter og andre gode restauranter, forteller Armin. – I tillegg har vi nettbutikk og mange kunder stikker innom oss for å handle. For oss er det viktig å både produsere og selge lokalt. Vi ønsker å bidra til matproduksjon i bynære strøk.

Hobby i fremgang
Birøkt er en tradisjonell næring, men preges av forgubbing. Som hobby derimot er birøkt i fremgang. Derfor arrangerer PlanBi jevnlig kurs i birøkt og har også åpne dager hvor man kan bli kjent med produksjonen og tappe sin egen honning. – Nå har vi inngått en avtale med en gård på Sunde hvor vi kan plassere ut bikuber til de som går på kurs hos oss og på den måten skape et fellesskap for nye birøktere. Men vi skulle gjerne hatt en bigård i Hillevåg så bor du et sted med blomstrende liv rundt deg, ta gjerne kontakt.

I tillegg til egen honningproduksjon og avlsarbeid tar bedriften andre små og store oppdrag, som pollinering eller innhenting av bisvermer på flukt. – Vi skulle gjerne gitt mer tilbake til bydelen, og ønsker oss et større samarbeid med skoler, sier Audun. – Men tid er penger og uten en «sponsor» er dette vanskelig å få til i stor skala.

Nye produkter er imidlertid på vei, som for eksempel krydderhonning og produkter laget av bivoks, som for eksempel skokrem og voks til trevirke. – Vi må hele tiden tenke nytt og kreativt, forteller Armin.

Fakta
Etablert: 2021
Adresse: Sandvikveien 9
Tilbyr: Birøkt, honning­produksjon, nettbutikk, avls­arbeid, samarbeid med bedrifter, biesafari, kurs, henting av bisvermer, pollinering