Et godt matliv

MAT OG REISER: Maria minner om at reiser ut i verden også kan tas ved kjøkkenbenken.
Del på Facebook
Maria Bore Lindboe

HILLEVÅG: Når helgen kommer, tar Maria Bore Lindboe og familien frem en liten plastpose med alle verdens flagg. Så trekkes det et flagg som sender familien til Google for å lese om både landet og dets matkultur, før familien blir enig om en matrett og innkjøp planlegges. Men mer om det senere.

ANNE-TRINE BENJAMINSEN
[email protected]

Vi er hjemme hos Maria i Hillevåg og det skal handle om mat. Men også om hverdagen, slik den arter seg for en stor del av befolkningen. For hvor mange er det ikke som daglig spør seg uansett alder og livssituasjon: Hva skal vi ha til middag i dag? Vi står i butikken og vil bare gjøre unna middagsinnkjøpet så fort som mulig, og selv om ikke alle er i ei tidsklemme så finner vi ikke helt roen mellom hyllene og vips så havnet det en pakke ferdig fiskegrateng i kurven.

Noen av leserne er kanskje blant de ca. 33 000 som følger familiens Instagram–konto «Ferskinger». Her deler Maria og mannen Tore hverdagsoppskrifter fra hele verden og profilerer seg som en matglad og reiseglad familie på syv. Men dette eventyret må jo ha en begynnelse?

Barna spiller en stor rolle

– Det var ikke selvsagt at mat skulle spille en så stor rolle i livet mitt, forteller Maria. – Jeg er vokst opp med norsk hverdagsmat, utdannet helsefagarbeider og har hatt forskjellige arbeidsgivere i helsevesenet. Jeg er i dag ansatt på barneavdelingen på SUS, men for et år siden ble et av barna våre rammet av alvorlig sykdom som krever mye omsorg og tilstedeværelse, derfor er jeg for tiden hjemme. Men jeg var bare 20 år da jeg fikk mitt første barn, og som mødre flest var jeg opptatt av å gi min førstefødte en god start.

Matinteressen utviklet seg raskt og har i årenes løp vokst i takt med familien. Og lysten til å reise og også smake på mat fra mange land har vel egentlig alltid vært der. – Mat er etter hvert blitt en integrert del av vår hverdag der barna spiller en stor rolle. De er som oftest med i hele prosessen, fra planlegging og innkjøp til forberedelser ved kjøkkenbenken. Ikke bare er dette sosialt, men vi gir dem samtidig mange verktøy for å skape et godt «matliv».

Smaker på alt

De fem barna er i alderen 7 til 18 år og lite mat er fremmed for denne gjengen. – De smaker på alt, de liker stort sett alt selv om vi alle har våre preferanser, sier Maria. – Vi legger vekt på å lage mat fra mange land, sier hun, noe den fargerike Instagramkontoen bærer preg av. – Vi lever i et flerkulturelt samfunn og synes det er viktig å invitere barna inn i en spennende verden der mat er en viktig markør. Middagene våre har stor variasjon og mange av barnas venner vil gjerne spise hos oss. På «Ferskinger» deler vi ofte matretter som mange tror de må på restaurant for å spise, men det meste kan man lage selv og tilgangen på gode råvarer i Stavanger er god. Familiens matpakketips er også populære, forteller Maria.

Men vi våger oss allikevel frempå og spør om den tradisjonelle fredags–tacoen er bannlyst hos familien. – Nei, det meste er lov hos oss, vi lager gjerne tradisjonell taco på fredager, men legger som oftest til vår egen vri.

All mat fra bunnen

Maria forteller at en familie på syv har et relativt stort matbudsjett, men kanskje ikke så stort som en skulle tro. – Vi lager all mat fra bunnen, mye asiatisk, og bruker enkle, rimelige råvarer. Her kan vi strekke budsjettet langt. Ferdigmat er som oftest dyrere, det er bare å ta frem kalkulatoren. Og så handler det veldig mye om å planlegge for da slipper vi stressende opplevelser i matbutikken midt i rushet.

Planlegging er en investering

Ikke overraskende planlegger familien middager for en uke i slengen og handler det meste på mandager. Dette er noe mange vil, men ikke helt får til.
– Men det er en investering i hverdagen som betaler seg, mener Maria. – Det er allikevel viktig å ikke binde seg for mye til dagene, planlegg middagsretter for hele uken, men ikke nødvendigvis hvilke dager du skal spise pasta eller kylling.

Et annet råd Maria gjerne deler er at hakking og prepping av grønnsaker og marinering av kjøtt gjerne kan gjøres på en liten kveldsstund, da sparer man litt tid når hverdagen er på det mest hektiske rundt middagstider.

Reiseglad familie

Maria kommer ofte tilbake til barnas engasjement og henter posen med flagg. – Så langt har vi laget mat fra 17 land etter at vi begynte med denne aktiviteten. Sist helg trakk vi Namibias flagg og da endte vi opp med oksehaleragu på menyen. Barna hadde aldri smakt oksehale, dette er en fin måte og bli kjent med både land og kultur.

Og det skjer også gjennom reiser for familien er over gjennomsnittet reiseglad. – I sommer kjørte hele gjengen til Italia, på turen var vi innom syv land. Vi har kjørt mye bil i Europa de siste årene, men tidligere har vi også reist ut i verden med fly – vi liker oss veldig godt i Thailand – også på grunn av maten.

Men Maria minner om at en reise også kan tas ved kjøkkenbenken. Og selv om Stavanger har fått mange eksklusive restauranter de siste årene synes hun det er viktig å minne om at god mat ikke behøver å være dyr.

Ser muligheter

– Vi er bare en helt vanlig familie, sier Maria når vi forsøker å påstå noe annet. – Vi er nok over gjennomsnittet interessert i mat, men vi har valgt å integrere maten i vår hverdag og gjøre mat til en naturlig del av livet vårt. Vi ser kanskje flere muligheter enn de fleste. For mange familier, spesielt i tidsklemma, er mat nærmest blitt et problem som må hanskes med i hverdagen. Gjennom Instagramkontoen vår ønsker vi å vise at spesielt middagen kan lages raskt og enkelt – og smakfull.

Hjemme hos Maria og familien går kjøkken og stue i ett og barna har stått på krakker foran kjøkkenbenken etter tur. – Jeg koser meg med å lage mat, sier Maria, men forteller at hun finner plass til både venninner, trening og strikketøy. – Jeg har mange tanker om hvordan vi kan jobbe enda mer med mat, som for eksempel lavterskel matlagingskurs, men det får komme etter hvert.

Om Maria:

Hvem vil du gjerne sitte sammen med på en lang flyreise?

Jamie Oliver, da skulle vi snakket om hans lidenskap for barn og matlaging.

Hvem beundrer du?

Døtrene mine Aleksandra og Helena som tør å finne sin vei i en ofte utfordrende tid.

Favorittmat?

Ramen og Phad Thai. Jeg er veldig glad i asiatisk mat.

Hvor vil du gjerne reise?

Laos og Kambodsja, dette er spennende land både når det gjelder mat og kultur.

Hvilken bok leste du sist?

Akkurat nå leser jeg «Black Lamb and grey Falcon. A Journey through Yugoslavia» av Rebecca West.