Kremete supper uten et gram fra kua

Del på Facebook

Disse suppene lager jeg hele tiden. Kursdeltakere hos Arves Mat får som regel alltid litt suppe før matkursene ­begynner. Felles for suppene er at de er superenkle å lage, det er få ingredienser, de blir fyldige og kremete, og sist men selvsagt alltid viktigst, de smaker veldig godt.

Arve Serigstad
[email protected]

Jeg er glad i både fløte, smør og det meste av meieriprodukter. Men da jeg skulle kvitte meg med en del kilo for 10 år siden kom jeg blant annet frem til denne suppeoppskriften. Det er mange fordeler med denne måten å lage grønnsakssupper, og i tillegg kan du bruke den med mange forskjellige grønnsaker.

Prinsippet er alltid det samme:

• 1 gul løk

• 1 kilo grønnsak

• 5 grønnsakspuljongterninger

• litt rapsolje

• vann

For å få til den kremete konsistensen må man bruke en god blender. Her nytter det ikke med stavmikser.

Fremgangsmåten er alltid:

Grovkutt løken og ha den sammen med litt rapsolje i en gryte. Mens løken blir blank (skal ikke brunes) gjør du klar grønnsakene og kutter dem i grove biter og har dem i gryten sammen med løken. Hvis du for eksempel vil lage selleri­rotsuppe skjærer du av roten, kutter resten i skiver og skreller dem og deler skivene i 2 – 3 biter. Legg dem oppå løken i gryten og dekk med kaldt vann.

Buljongterningene legges på toppen av det hele og bruk maks varme. Så lenge buljongterningene får ligge på toppen er det ingen ting som kan brenne fast i bunn av gryten. Buljongterningene vil gå i oppløsning etter hvert, så her er det bare en fordel at du ikke rører i gryten. Når grønnsakene, i dette tilfellet sellerirotbitene, er blitt møre og spissen av en tynn kniv lett går gjennom har du alt i blenderen og kjører det glatt i et par minutter. That´s it! Så enkelt, så sunt og så veldig godt. Noen ganger har jeg bittelitt cayennepepper i suppen, men veldig sjeldent salt, det er det i buljongterningene.

Når du kjører disse suppene i en blender vil de bli luftige og «kremete». Dette er det ikke mulig å få til på samme måten med en stavmikser.

Du kan selvsagt spise suppene som de er, men i lengden blir kanskje dette litt kjedelig. Ta gjerne noe av grønnsaken du lager suppen av og kutt i ­terninger. Kok dem i en kjele med lettsaltet vann og ha dem sammen med suppen. Hvis du ønsker sprøstekt baconterninger, chorizoterninger eller brødkrutonger så er det selvsagt bare å kjøre på.

Når jeg lager blomkålsuppe har jeg ofte noen brokkolibuketter i suppen og omvendt. Til gulrotsuppen skreller jeg gjerne grønne epler og tar ut kuler med et melonjern. Da får jeg altså eplekuler. Disse kan lages på forhånd og legges i vann med litt sitronsaft, sånn at de ikke blir brune før du anretter.

Noen dråper med urteolje gjør også suppene litt mer spennende.

Ha rapsolje og urter i en blender og kjør i 30 sekunder.

Sirka 3 dl olje på en potte med urter.

Ta bort stilkene på urter der de er for tykke og/eller «greinete».

På basilikumplanten kan du for eksempel beholde stilkene.

Ha alt i en kjele og varm opp til du ser det skiller seg. Rør underveis sånn at det ikke brenner i bunnen og blir bittert.

Sil gjennom et kjøkkenhåndkle eller skaff deg en tøysil. Tøysil kan du kjøpe hos Nørrøna Storkjøkken i Bekkefaret.

Oljen oppbevares i kjøleskap og fordi du har silt bort plantematerialet så har den lang holdbarhet. Jeg oppbevarer oljen i spruteflasker (disse får du også hos Norrøna Storkjøkken).

Ikke alle urter gir like grønne oljer. Det er forskjell på hvor mye Klorofyll (grønnfarge) det er i forskjellige urter. Hvis du ønsker mer grønnfarge kan du tilføre litt spinat når du kjører urter sammen med rapsoljen i blenderen.

Suppene er ikke bare veldig gode, men for meg var det viktige bidrag til å gå ned i vekt for 10 år siden. Nesten 35 kilo kvittet jeg meg med, og vekten har jeg holdt siden da.

Arve er opptatt av å kombinere mat som smaker godt med mat som gjør godt og er lett å lage.
Foto: Andreas Kalvig Anderson, Stavanger Foto i Hillevåg.