Et ønske om å delta på kurs i baking fører oss til Hillevågsveien 75. I dette huset har det alltid handlet om mat. Her har det vært kolonial og catering, og nå møter vi Erling Idsø bak disken. Han eier, driver og er den eneste ansatte. Men per i dag er det ikke noe kurs å melde seg på, så vi håper å kunne stå på venteliste inntil videre.
Vigdis Maria Tjøhom
[email protected]
Opptatt av kvalitet og gode priser
Erling er utdannet kokk, med fordypning i bakeri. Han kommer opprinnelig fra Jørpeland, men bor nå i Stavanger og trives i byen. I tillegg til denne jobben er han kjøkkensjef i et firma i Dusavik.
– Oldemor gikk rundt og kokte på gårdene på Idse, forteller Erling. – Den genuine mat-interessen ligger nok i slekta. Farmor var en inspirasjon, og oppmuntret alle til å ta vare på gamle mattradisjoner.
Et konditori som leverer hele uka
Inntil videre er åpningstidene bare lørdag og søndag. Erling har jobb på dagtid, så han er bare til stede ettermiddag og erhelg. Men via appen WOLT kan man få varer levert sju dager i uka. For dette er ikke noe spisested.
– Når man brenner for noe, slapper man av og koser seg, sier Erling. – Dette er en hobby som skaper inntekt.
Han ønsker å holde virksomheten liten og satser på kvalitet og nærmiljø.
Kreativiteten i baking
Det kjekkeste med baking er at det gir rom for kreativitet, mener Erling. – Gjærdeig og surdeig er levende. Når man lager en deig, settes det i gang prosesser og det blir et resultat. Bakeren kan kjenne på mestringsfølelse, selv om resultatet noen ganger blir mislykket, og han må starte på nytt. Vi tror ikke det skjer så ofte, men det er vel en del av virksomheten.
Bake-off er også et produkt. Det er et uferdig brød som fryses ned. Kunden tiner, hever og steker brødet. Ultraprosessert mat finner du ikke her.
Erling definerer bedriften som et lite håndverksbakeri, men ved behov kan han produsere 6-800 brød pr time. Gode maskiner er nyttige å ha da!
Jærketsjup
Erling tilbyr brød, bakervarer, smørbrød, koldtbord, varmretter, desserter, utleie av duker og servietter. Men han liker best å lage kaker, da får han brukt kreativiteten sin. Napoleonskaker og marsipankaker er favorittene.
Fra Orstad kom det en forespørsel om å lage ketsjup. Erling sa ja. Overskuddstomater ble til Jærketsjup, men da koronaen kom ble det for dyrt å produsere. Kanskje han en gang kan starte opp igjen, hvem vet?
Matlaging kan bli en livsstil
Kokken var en gang i tvil om yrkesvalget, men da han fikk en fantastisk læretid på City Bistro, ble han sikker i sin sak. Det var dette han ville. Favorittretten er risotto. Det er enkelt, rimelig, mettende, og man kan tilsette den smaken man ønsker.
Kan ferie gjennomføres?
Men han kan likevel ta seg ferie. Da holder han kontakten med slekta på Jørpeland, og reiser til Spania, Italia eller Tyskland. Gjerne kombinert med bedriftsbesøk eller kurs. Så ferie kan bli travelt.
Men vi vil fremdeles på kurs
Erling har tanker om å drive kurs for å lære folk å ta vare på tradisjoner. Baking med surdeig, flatbrød – og lefsebaking er tradisjoner han vil føre videre. Tiden vil vise om det vil bli mulig å bruke lokalet til kursvirksomhet.
Vi forlater Idsø Bakeri & Konditori med ny inspirasjon i matlagingens verden. Så håper vi på at det blir kurs her.
Bakevarer kjøper vi med oss. Aldri smakt bedre!
